Hoe werkt virtual reality en wat zijn de mogelijkheden?

Het is erg cool als je jezelf in een compleet andere wereld bevind door alleen maar een bril op te zetten. Dat is namelijk exact wat je kunt met virtual reality. Jij bent ineens in een compleet andere dimensie met deze zeer realistische computerbrillen. Het scherm voor jouw ogen bevind zich 360 graden om je heen. Jouw VR omgeving voert interactie met je uit. En met de nieuwste virtual reality technieken zit je in een soort lucide droom. Je kunt namelijk alles zelf sturen. Met de controllers die je in je handen draagt kun onder andere jouw games spelen door er echt in te zitten, door mooie werelden te wandelen, even door de ruimte reizen, in een achtbaan zitten, objecten aanraken, vechten tegen tegenstanders en letter deelnemen aan een film. Virtual reality heeft oneindig veel mogelijkheden en de software is zeer uitgebreid.

VR-Bril

Om virtual reality te beleven moet je een VR-bril kopen. De oude viewmaster van vroeger was een beetje een voorloper van de VR bril. Hierin deed je een filmschijfje met stilstaande 3D foto’s die levensecht voor je ogen in beeld kwamen zodat je in het beeld zat. Bekende en goede VR-brillen zijn o.a. de Oculus Quest en de HTC Vive. Je voelt en ervaart de omgeving met de computer gesimuleerde 3D beelden. Alles is in 3D omdat de twee vensters waardoor je kijkt je dieptewaarneming heel erg versterken. Dit komt doordat de VR-bril de omgeving afsluit zodat je alleen ervaart wat je in de bril ziet zonder afleiding.

Virtual reality Inzetten als simulator of als beroepsmatige leeromgeving

Je kruipt in een ander lichaam, een ander personage dan jijzelf. Je leert met VR-bril in de praktijk. Denk aan het uitvoeren van een ziekenhuis operatie die als simulator dient. De beelden zijn in dat geval levensecht en ideaal inzetbaar als VR simulator voor verschillende beroepen. VR kan worden ingezet als training voor chauffeurs, wetenschappers, het leger, techneuten, piloten en artsen. Je kunt met VR veilig fouten maken zonder gevolgen. Je kunt zelfs auto leren rijden in VR. De technieken worden steeds beter en realistischer. En het is volkomen veilig, mits je nergens tegenaan loopt en de juiste plaats kiest om je VR ervaring uit te voeren.

Fantasy en sport

VR kan je ook in een geweldige magische omgeving laten lopen, fietsen, varen, rijden of vliegen. Ooit een keer op reis gewild naar New York? Willen duiken met haaien? Een baan willen vliegen om de aarde in de ruimte? Of een keer op een mysterieuze fantasy planeet wandelen? Alles is mogelijk met VR. Er zijn uiteenlopende programma’s met elke realiteit die jij wenst. Je kunt de VR-bril aansluiten op de PC maar ook zelfstandig programma’s invoeren in de bril. Je kunt er de meest gave sporten mee beoefenen en zelfs buikspier oefeningen uitvoeren op een virtueel fitness apparaat. Het is dus ook nog eens zeer gezond voor je dagelijkse portie beweging om een VR-bril aan te schaffen. De meest moderne VR brillen nemen jouw bewegingen over en passen zich aan jou aan. Dit doe je door met je hoofd te bewegen. Je kunt ook een gebied afbakenen, zodat de bril aangeeft wanneer je dreigt ergens tegenaan te lopen. Je kunt tevens foto’s en video’s 360 graden groot bekijken en zelfs levensgrote 3D kunstwerken maken met VR tekenprogramma’s.

Geef een reactie